top of page

Началото на едно побратимяване - как св. Димитър събира хората

Актуализирано: 4.01

На 18 ноември 2023 г., в утрото на първия истински зимен ден, двайсетина жители на с. Панчарево, квартал на София, се отправиха към с. Панчарево в Северна Македония. Жителите на двете села никога не се бяха срещали.

Преминахме успешно КПП "Логодаж" и бързо напълнихме торбите на пазара в Делчево (Старо село). Целият Благоевградски регион ходи там в събота на пазар. А той е чудесен. Съотношението цена - качество, отдавна изчезнало при нас, там е по всички сергии. След като обядвахме се отправихме към селото с име . Планината вдясно от пътя е пострадала преди две години от опостушителен пожар. Там, сред пламъците, са и скалните образувания, досущ като нашите Стобски пирамиди. С тази група нямахме възможност да ги видим, но ви препоръчваме самостоятелно посещение - подходящо е за авантюристи поради липсата на маркировка след пожара.

Срещата с домакините в с. Панчарево беше много мила, въпреки студа.

Едно незабравимо пътуване, с което поставяме началото на следващи визити и общи празненства! Какво научихме за нашите братя и сестри от другата страна на границата? - Храмовете и в двете села са посветени на св. вмчк Димитър; - Мили, сърдечни, гостоприемни хора, които живеят от земята и животните си; - Страдат поради обезлюдяването на целия район; - Държат на училището, в което се обучават 4 деца под ръководството на 5 учителя, най-вече на чужди езици; - В района на Делчево (Царево село) българите са добре приети, в разрез с новините от други краища на Северна Македония; - Накрая да кажа, че жителите и на двете села не се плашат от ниски температури! Чакаме македонските панчаревци на 9 май, а ние отиваме отново там на 12 юли! Както каза един наш приятел, строим мост. Ако имате повече информация за историята на село Панчарево в Северна Македония, моля да споделите. С пожелания за хубава седмица!


Панчаревци от България и от Северна Македония
Панчаревци от двете страни на границата, събрани в Северна Македония

Линк към блога със стотици идеи за пътешествия в България "Пътувай с мен" - тук

Надявам се разказа за това как св. Димитър събира хората да ви е била интересна! Следващото пътуване до Северна Македония е на 12 юли 2024 година.

26 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page