top of page

От двете страни на днешната граница - свети места по поречието на река Ерма

По време на пътуването ни до Сърбия за Нова година по стар стил посетихме и няколко манастира от другата страна на днешната граница. Суковският, Погановският и Темският манастир са били част от българскии епархии. Днес са често посещавани от българи. И трите манастира са действащи и добре съхранени и обгрижвани. Погановският манастир "Св. Йоан Боголсов" е в ждрелото на река Ерма, позната от нашата страна най-вече с природните си красоти и опасната екопътека. Състоянието на поляната пред ждрелото днес възмущава дълбоко посетителите, но и самите трънчани. Тамошният манастир не е на пътя, както е Погановския. Манастир "Св. архангел Михаил" в ждрелото на река Ерма, близо до гр. Трън. По пътя за най-туристическата точка на ждрелото се минава покрай хижата с ресторанта (с прекрасна пъстърва на скара!). Около километър след нея достигате до мост. Преди моста от лявата страна на пътя започва пътеката за манастира. Има табло, но е в храстите и не се вижда от пътя. Следва стръмно изкачване по пътека за около 20 минути. Половината от трасето е обособено със стъпала и парапет. До манастира има чешмичка.


Трънски манастир Св. архангел Михаил външен изглед
Трънски манастир "Св. Архангел Михаил"

Всички изследователи на манастира са единодушни, че храмът е копие на църквата в Погановския манастир. Първият му изследовател е Константин Иречек.

"...Всичко това създава впечатление на една архаична източна архитектура. Църквата може да се датира от 14—15 в. Отвътре църквата е била скоро измазана с цемент, и за това от живописта се е запазило много малко. Именно, стенописите в олтара и на прилежащите стени (на едно малко пространство) и, в първия купол (откъслеци). Запазената живопис се отнася към две различни епохи, едни части (купол, триумфална арка и стени) към 14 -15 в., другите (апсидата и други дребни парчета) към — нач. 17 в."

Андрей Грабар, ГНМ 1921 г.

Куполът на Трънския манастир, наречен още тамбур
Куполът на Трънския манастир

Централният купол на храма "Св. архангел Михаил", Трънско ждрело. С разчитането на надписа в основата на купола се заема екип от учени от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" и най-вече д-р Светозар Ангелов. Пълният доклад от проучването "Надписът от купола на Трънския манастир" е публикуван в IV Годишник на Общинския исторически музей, гр. Брезник. Когато минавате през града, можете да си го купите от музея на цена от 10 лева. Всички публикации в него са много интересни!


Още Андрей Грабар забелязва надписа, който опасва основанието на тамбура (централния купол). Целият надпис не се чете, но темата може да се разбере от запазените части. Между седемте прозореца на купола са изписани седем от пророците, държащи свитъци. Д-р Ангелов разчита и идентифицира надписа: съдържанието е взето от песнопение от цветния триод за третата неделя след Пасха, когато празнуваме жените Мироносици. Тъй като надписът е по-дълъг от мястото, в което е трябвало да бъде вместен, зографът е имал голямо затруднение. 

"За възстановяването на пълното съдържание на текста от купола в Трънския манастир, първоначално използвах един ръкопис от манастира "Св. Екатерина" на Синай. .... Превод: Йосиф заедно с Никодим сне от Кръстното Дърво Тебе - Обличащия Се в светлината като с дреха, и виждайки те мъртъв, гол и непогребан, започна да плаче в дълбоко състрадание и с ридания говореше: "Горко ми, пресладки Иисусе! Слънцето те гледаше висящ на Кръста и се обви в мрак, земята се тресеше в страх и завесата на храма се раздра. Но ето, аз сега виждам Теб, Който заради мен доброволно смърт прие. Как да Те погреба, Боже мой, или с каква плащаница да Те обвия? С какви ръце ще се докосна до нетленното ти тяло? Или с какви песни ще запея за Твоята кончина, Милосърдни? Величая Твоите страдания, възпявам и Твоето погребение с Възкресението, зовейки: "Господи, слава на Тебе!".

Откъс от проучването на д-р Ангелов


Част от иконостаса на св. архангел Михаил Трънско ждрело

Храмът край Трън е в недобро състояние, пострадал от иманяри и от некомпетентни реставратори.

Погановски манастир Св. Йоан Богослов външен изглед
Погановски манастир "Св. Йоан Богослов"

За сравнение: външен и вътрешен изглед от Погановския манастир "Св. Йоан Богослов".

Погановски манастир Св. Йоан Богослов иконопис и иконостас

В него ще видите копие на иконата на Божията майка, заедно със св. Йоан Богослов. Оригиналът (към май месец 2023 година) беше експониран в Националния археологически музей в София:


Св. Богородица и св. Йоан Богослов - иконата се пази в България
Св. Богородица и св. Йоан Богослов - иконата се пази в България

Надписът до иконата

Повече за Трънския манастир "Св. архангел Михаил" можете да прочетете тук

Не пропускайте да прегледате страницата с предстоящите пътувания с нас! Очакваме ви!

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page