top of page

На ъгъла на улица “Приключенска”

Актуализирано: 20.05

Днес се спирам съвсем накратко на историята на пътешествията, мъдрите мисли на предците ни и на намесата на AI (изкуствения интелект) в днешната туристическа индустрия. Под статията или в социалните мрежи можете да споделите вашето мнение.

Хората са пътешественици по душа. Във времето откриват някои удобства и най-вече огъня. Тогава започват да водят по-уседнал начин на живот, но все се е намирала причина да се придвижват от едно място на друго. Било то в търсене на нови територии по мирен и не толкова мирен път, икономически причини, лечение на здравословни проблеми (SPA) или пък поклонение. Думата voyage произлиза от viaticum, християнската евхаристия/причастие, давано на човек, чийто живот е в опасност. Друго значение на думата е сумата пари, с които се потегля на поклонническо пътуване или самите провизии за него. Мислители и философи във времето са формулирали определения за туриста и пътуването. Приключението си заслужава страданието, мъката, усилието, казват те. От там произхожда и думата travel - от вид уред за мъчение. Повече за нейната етимология можете да прочетете в etymonline.  

Сенека (римски мислител), казва: “Защо да пътуваш, ако взимаш и себе си? Душата смени, не климата.”

Френският мислител Дидро казва, че пътешествията разширяват ума, извисяват го, обогатяват го със знания и го освобождават от предразсъдъци. И други автори се изказват в посока, че няма друга дейност, която толкова да развива интелигентността, колкото пътуването. Интересна е още една позиция, обща за големите умове от историята - дестинацията няма никакво значение и не е главната тема за обсъждане. Важно е какви се завръщаме от пътешествието. Нашите далечни предци често не са се връщали изобщо и това не е учудвало никого.

Желанието да се отиде някъде за обучение, за изследване на нови територии, за придобиване на знание за чужди земи преди векове е било трудно изпълнимо и е отнемало много време. Днес имаме възможност за по-малко от месец да направим околосветско пътешествие и да се гордеем с това. Е, да кажеш, че отиваш в Лясковец за месец е по-малко секси от едномесечен трип в Тайланд примерно. Разбирам устрема на пътешествениците да редят на колана трофеите, бройките посетени далечни места. Аз се чувствам прекрасно и на 50 км от нас, защото приключението започва от прага на дома. Водопадите край Вършец също са ми секси! Добре дошъл е всеки, който мери по това нивото ми на социален успех :)

Погледнете загрижеността на много туроператори и местни общности (не у нас, естествено) за оставяния въглероден отпечатък. Вижте какво става с круизите. И тъй като туризмът е уморително нещо, най-приятно е човек да се върне вкъщи и да си почине. Различно е от отиването във “ваканция”, където си “вакантен”, тоест, не правиш нищо особено. Програмите на Земя благословена по-скоро ще ви поизморят. Винаги съм вярвала, че без положено усилие няма чувството на удовлетвореност.

Хвърлихме един бегъл поглед на туризма през вековете, стигаме до днес. Във време, в което и организираните, и индивидуалните пътувания са в огромен разцвет. През 2023 година за първи път в историята толкова масово различни градове и туристически обекти наложиха ограничения за посетители (например Барселона). Холандците имаха ТВ кампания срещу посетителите от Острова, опитват се да ги откажат да пътуват към държавата им по всякакъв начин. Тези дни гледах репортажи от Страсбург и Коледния базар - градът беше напълно блокиран. И така нататък.

В същото време автентичността на преживяването е в мъглявина, а хората изискват да я получат като услуга срещу заплатената от тях сума. Много се радвам! И аз като клиент съм го искала, а като туроператор е в основата на всичко, което предлагам. Различни похвати в web пространството доведоха до лоши резултати. Най-сърдечно ви пожелавам да отсявате вярното. Наскоро се допитах до изкуствения интелект, тъй като се говори, че заради него много професии ще изчезнат. Реших да помоля AI да направи описание на туристическа програма до с. Мандрица и с. Хухла. В долната снимка ще видите резултата.
Резултатът е резил. Но притеснителен резил. Защото на все повече места ще четем ето такива текстове - нелепи, съшили някакви думи. В името на трафика и монетизирането.

Нашето пътуване до тези две села (и не само) премина ето така.

На ъгъла на улица “Приключенска” с коя пряка сте? Вижте в меню “Предстоящи програми”, изберете си и ми пишете! Благодаря ви! Славена


За първата част на този текст ме вдъхнови един подкаст с Жан-Филип Платроз.


Лавандулово поле в България
Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page