top of page

Прозорец към света на Филип II Македонски

На 30 и 31 март 2024 г. с най-многобройната група досега проведохме запомнящо се пътуване в Гърция. Един от мотивите да отидем преди края на март беше, че от 1 април влизат в сила летните ценоразписи на музеите - точно два пъти по-скъпи. Информацията, която дойде на първи април пък изобщо не бе шега - пътните такси в южната ни съседка са скочили с 35%. Събрахме много впечатления по време на двата дни, а програмата бе изпълнена и преизпълнена с цената на ходене от 2,4 км до царския дворец и обратно.


Кадри от гр. Верия - музей на Византийското изкуство и олтарът на св. апостол Павел


Каква беше нашата програма?

Прозорец към света на Филип II Македонски

В тези два дни ще посетим Верия и Вергина (допълнение и неколкократно срещнато объркване - да не се бърка с Верона :) )

Акценти от програмата:

· Ще влезнем в царска гробница!

· Ще разгледаме един от най-интересните музеи в Гърция;

· Ще научим каква е връзката между философът Аристотел и Александър Велики;

· Ще се разходим по стъпките на св. апостол Павел;

· Ще разберем как Пловдив получава едно от древните си имена;· Ще нощуваме на брега на морето, а ято фламинго ще направи гледката като от картичка! (фламинго не видяхме, за сметка на това имаше най-различни други диви птици)

· Два манастира, съхраняващи ценни реликви, също са обект на нашето пътуване: - „Св. Богородица Сумела“ (Holy Shrine of the Virgin Mary Soumela). Святото място е приютило иконата на Св. Богородица – Черната, рисувана от св. апостол и евангелист Лука. След завземането на Сумела в Турция най-ценната утвар е пренесена в манастира, който ще посетим.

- Берският манастир “Св. Йоан Предтеча”, пазител на много свети мощи: на св. Йоан Предтеча, св. Варвара, св. София Клисурска и св. Дионисий Олимпийски и на честната глава на св. Климент Охридски.


Благодарение на екипа от двама екскурзоводи групата от 47 човека научи много за историята на географската област Македония и за християнството по тези земи. След продължително пътуване спряхме в центъра на Верия, където посетихме местния музей за византийско изкуство (вход 2/4 евро в зависимост от сезона), в който най-напред чудесно впечатление ни направи единственият човек в него. Гостоприемен, сърдечен и отзивчив, съумя за кратко време да отговори на въпросите ни. Беседа на български там няма, но експозицията предлага надписи на английски и никой не се възпротивява от провеждане на беседа от екскурзовода, придружаващ групата. Пиша това, тъй като в новия Полицентричен музей във Вергина е както на повечето места в Гърция - или местен екскурзовод, или глоба за придружаващия, ако посмее да говори. Братята гърци обаче не предлагат алтернатива, което е патова ситуация. Да се върнем във Верия, където бе наистина чудесно и гостоприемно. Поставих най-високата оценка в гугъл мапс. Експозицията е съставена най-вече от икони и стенописи, невероятно красиви и отлично запазени. Трите етажа на музея се обхождат без изморяване, а за тези, които не обичат стълбища има асансьор. След като приключихме с музея отидохме до мястото, от което е проповядвал св. апостол Павел. Твърди се, че стъпалата са автентични. Мястото е наречено “Олтарът на св. апостол Павел”. Най-първият източник на информация е Новия завет, Деянията на апостолите. Уверете се, че държите в ръцете си православен Нов завет. В посланията в него тези на св. Апостол Павел са преобладаващи, като разбира се, най-известното от тях е съдържащото Химна на любовта. Качихме се и до манастира “Св. Богородица Сумела”, чиято история не е дългогодишна, но историята на реликвите, които се пазят в нея датира от началото на християнството. Далеч по-известен е едноименният манастир в Турция, който сега не е действащ, а е туристически обект. Моето лично мнение, без да съм била там, но пък съм очевидец за Мира Ликийска и храмът, в който е служил св. Николай, е че турците съхраняват православните светини колкото да им вземат (много висока) такса вход. С цялото ми уважение към тях, имаме проблем с представянето. Меко казано. В гръцкия манастир Сумела, в планината Вермио, или Каракамен, все към “черно” водят названията, се поклонихме на иконата, изписана от самия апостол и евангелист св. Лука. Надарен художник, на първия колаж най-долу вляво.

В наши дни иконата няма и следа от боя, но силуетът е ясен, благодарение на обкова. В същия проскинитарий се пазят кръст с частица от св. Кръст Господен и евангелие. Гърците са изградили манастира за да съхранят ценните си реликви, силно застрашени при събитията от началото на XX век - избиване на гърци и арменци в понтийските земи.


Манастир "Св. Богородица Сумела" в планината Каракамен над град Верия

Последва музикална вечер с хубава храна на крайбрежието и след много кратка нощ (и часът се смени), ние потеглихме към Берския манастир “Св. Йоан Предтеча”.Снимки от крайбрежието


Прекосихме по мост река Бистрица/Алиакмонас, най-дългата река в Гърция - 388 км. Тъй като беше неделята на св. Григорий Палама, а той се е подвизавал в този манастир, братството беше в тържествено настроение. Монах, който не мога да назова по име, изкара една масичка в храма и на нея подреди всички мощехранителници, които те съхраняват. Предния ден бяхме в новоизграден манастир, в неделя бяхме в манастир на 12 века. Както каза отеца, бобче по бобче, събират пари за укрепване на подпорната стена. С отношението и гостоприемството към групата, която пък имаше и щастието да разбере думите му, преведени на руски от други хора там, той съумя да добави няколко бобчета за каузата. В манастира се съхранява главата на св. Климент Охридски, която благоухае (уверете се сами, когато отидете), мощи на св. Йоан Кръстител и Предтеча, св. Варвара, св. Дионисий и св. София Клисурска.


Берски манастир "Св. Йоан Предтеча" - до него има красив водопад!


Последващото ни посещение бе в Полицентирчния музей във Вергина (входна такса 8/15 евро в зависимост от сезона, включва и гробниците + други обекти). Половината жители на региона сякаш бяха решили да отидат тази неделя. Вече споменах за враждебното отношение. Експозицията е подредена по невероятен начин, с дизайнерски умения и мисъл за хармония. Красиво е, безспорно. Остава усещането за горчивина от посрещането. Дворецът и гробниците са в самия град, като за целите на посетителите има голям паркинг. Обектите се обновяват, достъпът се променя, имайте предвид. Гробниците са с леко гръцки съвременен почерк. Нали знаете онази шега: "Тази крепост я построихме миналата година, датира от (примерно) VII век". Експозицията като начин на представяне си заслужава да се види там, въпреки пълната тъмнина, която в първия момент ще ви шокира. В онези векове преди Христа е царяло изтребление между свои без значение братя, сестри, деца на братя и сестри и прочие. Филип II Македонски си е поставил могъщи цели, а тези на сина му Александър са били немислими за изпълнение. Но с подкрепата на майка му, многохилядна войска и постоянните му допитвания до оракули е успял да осъществи мечтата на живота си. Макар и бързо заличена след смъртта му. Когато погледнете картата на Македония, която той е приел от баща си, и я сравните по големина с империята Персия, няма как да не се учудите. Аз го оприличавам на следното: цацата е решила да изяде кита. Впрочем в Нетфликс има игрално-документален сериал за Александър Македонски.


Част от експозицията в музея във Вергина, Царският дворец, входът на една от гробниците и урната на Филип II Македонски с неговия златен венец


Вярвам, че когато се включите в организирано пътуване следва да се възползвате максимално от отговорния екип. На пазар и разходка всеки може да се организира с личен превоз. Нашата група посети много обекти, чу за връзките между тях и макар и изморени, хората се върнаха удовлетворени. Не пропуснахме и пазаруването :)

Благодаря на цялата група и на екипа!

Предстоящите програми можете да намерите тук.Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page