top of page

Орнитоложко приключение в природен парк "Персина" и Белене

5.10.2024 г. (събота) - Отпътуване в 7.30 часа от паркинга на стадион „Васил Левски“ в гр. София. Спирка за почивка в Златния парк до гр. Луковит. Пристигане в гр. Белене, обяд и настаняване. Предстои ни разходка с лодка по Дунава с продължителност около 2 часа. Ще наблюдаваме птици от лодките. Гостоприемните хора от местното туристическо дружество ще ни разведат из града и до античната митница и кастел Димум. Връщане в хотела. Вечеря, нощувка.

6.10.2024 г. (неделя) - Закуска. В 9 часа потегляме за остров Персин на обиколка с местен екскурзовод като не забравяме биноклите си. Природен парк "Персина" е уникален за България и е единствен по българското поречие на р. Дунав. Обявяването му цели съхранението и възстановяването на крайдунавските влажни зони, като особено се набляга на запазване естественото състояние на многобройните острови, влизащи в границите на парка. Тук се намира и най-големият български и четвърти по големина в Европа дунавски остров - о. Персин, дал името на Природния парк. Неговата дължина е 15 км, а на ширина достига до 6 км.

Стартираме обиколката от атрактивното преминаване през автентичния понтонен мост към най-големия български остров - Персин, където пътувайки 12 км на изток ще посетим останките от Трудово - възпитателно общежитие Белене (Лагерът), създаден през 1949 г. Пътят ни води през очарователни блата и резервати на ПП “Персина”, където може да срещнете символа на природния парк - морския орел, както и многочислени колонии от блатни птици (корморан, гмурец, чапли); гнездовище на къдроглавия пеликан (88 двойки за 2021 година); гнездовище на немия лебед. Виждаме уникални видове записани в Червената книга на България, тъй като сме в истински рай за птиците.

След разходката на острова ще обядваме и ще се отправим по обратния път.

Цена: 250 лева на човек в двойна стая. Единично настаняване - 285 лева.

Цената включва:

- Транспорт с лицензиран микробус;

- 1 нощувка;

- 1 закуска;

- специалист орнитолог през цялото време с групата;

- наблюдения на птици;

- местен водач от гр. Белене при посещението на острова и град Белене;

- превоз на острова;

- разходка с лодка по Дунава - по трима човека в лодка, всички лодки плават заедно;

- медицинска застраховка с покритие 1 000 лева;

Цената не включва:

- храна извън изброената като включена;

Необходими документи: валидна лична карта

Записване: Моля, изпратете запитване на мейла info@blagoslovena.com. Когато получите потвърждение за свободни места, моля да пристъпите към плащане на 30% от сумата за пътуването по банкова сметка на „Елеганс България“  IBAN BGN - BG58STSA93000030106488. След което ще получите договор за пътуването. Ако желаете, можете да заплатите и цялата сума.

Брой участници: Максимален брой участници: 19 човека. Минимален брой участници: 15 човека. МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ Добра физическа форма. Хора с грипоподобни симптоми не се допускат да отпътуват. Подходящо облекло и обувки за излет според сезона и метеорологичните условия. Препоръчително: БИНОКЪЛ. При сключване на договора имате възможност да сключите и застраховка "Отмяна на пътуване“.

ЕЛЕГАНС БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, онлайн туроператор с лиценз № РК-01-8341 застрахователната полица „Отговорност на Туроператора” 03700100004650/02.08.2023 г., валидна до 2.08.2024

Важно: При първото ни посещение се запознахме лично с Дина от Сдружение "Бъдеще за децата с аутизъм" в гр. Белене (ЕИК 207608046). Тяхната организация има нужда от всичко, което може да бъде използвано за приложна работа. Затова отправям и един апел към вас - участниците в програмата ни през април. Ако имате излишни моливи, флумастери, боички, картони, прежди или каквото друго ви хрумне. Да ги занесем и да зарадваме децата.

Публикацията в блога след първото ни орнитоложко приключение в Белене и по архипелага на Дунава.

Детайли

От

5 октомври 2024 г.

До

6 октомври 2024 г.

Цена

250

Лева

Галерия

bottom of page