top of page

Орнитоложко приключение в природен парк "Персина" и Белене

Актуализирано: 8.06

16 любители на природата преживяха два чудни слънчеви дни (20 и 21 април 2024) по брега на Дунава и на островите край град Белене. Благодарим на местните организатори Туризъм Белене DanubeWave.bg и на домакините от хотел-ресторант „Престиж" - гр. Белене.


Платформа с пеликани остров Белене

Пеликани на остров Персин/Белене Снимка: Стефка Борисова

Върнахме сме и в тежкото минало на острова, защото е важно да знаем и помним. Без минало няма бъдеще. Как се представя на публиката дисонансното наследство? Нашият местен гид Ивелин се справи отлично.

На 21 април 2024 на остров Персин орнитологът с нас Николай Веков ни показа 58 вида птици, които надлежно отбеляза в системата, която помага на всички, които обичат пернатите красавици и красавци. Заедно с видовете, видени от лодките, бройката достигна 66.

Важно е да знаете, че на остров Персина/Белене, има действащ затвор. Поради тази причина всички посещения се организират от местната агенция, която подготвя разрешителните и превоза из острова. Тази наглед затрудняваща процедура от друга страна осигурява спокойствието на всички представители на животинския свят, което е хубаво.

Ето и подробностите от нашето приключение:

  • Разходката с лодки край островите Персин и Магареца;

  • Крепостта Димум;

  • Влизането на остров Персин - сблъсъкът с тежкото минало и срещата с птичия рай.

В съботното утро групата ни напусна София под лекия ромон на дъжд. Отдалечавахме се от столицата и времето ставаше все по-хубаво. Първата ни спирка бе Златния парк край Луковит. Ето една арт инсталация, която при предишното ми посещение още не е била направена :)


Обувките на щастливия човек Златен парк Луковит

След това преминахме покрай фермата за водни лилии до гр. Плевен. В момента там течеше усилен труд, но цъфнали лилии все още няма, затова я подминахме. Много снимки на красиви водни растения във фермата можете да видите тук.


Разходката с лодки край островите Персин и Магареца - така започна истинското ни орнитоложко приключение в ПП "Персина" и Белене

Неусетно стигнахме до град Белене. Обядвахме в ресторанта на хотела и в 14 часа слезнахме на брега точно под него, където ни очакваха 5 рибарски лодки. Всички капитани бяха и екскурзоводи на хората в техните лодки. Обиколихме остров Магареца. Акостирахме на нов остров, който още няма име и се образува вече 10 години от наносите на Дунава. На него има растителен и животински свят, ходи се по пясък и в краката ви ще видите безброй черупки от речни миди. Местните обмислят как да го кръстят. След което се отправихме към широката част на Дунава. Отново направихме посещение на сушата, този път на остров Персин. Разходката продължи повече от 2 часа и ни отведе дори в тесен речен коридор, който оприличихме на Амазонската джунгла. Там водата е с много бавен ход и се предполага, че са се появили нови обитатели - бобри.

Видео от ръкава с тихите води - в търсене на бобрите


Максимална скорост за радост на пасажеритеКрепостта Димум

Основната експонирана част от нея е между брега на Дунава и посетителския център на Природен парк “Персина”. Част от разкопките са почти недостъпни и са в посока храм “Блажена Дева Мария” (до училищния двор). Голяма част от крепостта е под водите на Дунава. Функцията на кастела е била да охранява легионният лагер край Свищов - Нове. Един репортаж на БНТ, който ни връща във вековната история на крепостта: Как древен Рим организира движението по пътищата - новини от крепостта Димум в Белене.

Следва текста от брошурата:

"Кастел Димум датира от I век и е функционирал през целия Римски период в България - до VII век. Той е един от големите градски крайдунавски центрове и е последната, най-северна митническа станция. Точно този факт е причината той да бъде възстановяван пет пъти по време на този период. Димум е обявен за паметник с национално значение през 1968 г. През годините Община Белене е извършила реставрация и възстановка на част от Античната римска крепост Димум във вида му от IV век. Части от лагера могат да се видят северно от у-ще „Васил Левски”. Керамичните материали от Димум свидетелстват, че теренът му е бил обитаван от славянобългари през IX-X век. Средновековни византийски и български монети маркират наличието му и през X-XIV век, а археологическите находки от последния културен пласт показват, че то е съществувало без прекъсване до наши дни, благодарение на последните му заселници – павликяните. През годините тук се заселват турци, власи и православни. Те и до днес са се запазили като религиозни общности със своя бит, култура и живеят в мирно съжителство и разбирателство.

Димум е най-ранната митница. Тук е била границата на тракийското царство и римската провинция Мизия по времето на първия Римски император Октавиан Август."

Най-интересният и ценен съд, намиран в землището на Белене е направен от злато. Съхранява в музея в гр. Плевен.

Тук е мястото да кажа, че огромната сграда на посетителския център на Природния парк не работи събота и неделя. Доколкото разбрах, има 8 служители. Според мен, както и според всички туристи, затворен посетителски център в почивни дни е поредния резултат на българската ни "прекрасна" организация по посрещане на хора. *Макетите на пеликани, които ще видите отвън, са били поставени на платформи на острова и по този начин е привлечена днешната колония.


Крепостта Димум, нашето бусче на фона брега на остров Белене и сградата на ПП "Персин", която не можете да посетите през почивни дни


Влизането на остров Персин - сблъсъкът с тежкото минало и срещата с птичия рай

Остров Персин/Белене - из Природен парк “Персина”

Орнитоложкото ни приключение продължи в източната част на остров Персин, която омагьосва с дивата и блатиста красота, обрасла с водолюбива растителност и живо огласена от птичи хор.

На острова действат няколко структури - Фондация "Остров Белене", Природен парк "Персина", нашите гидове "Дунавска вълна", арендатори на обработваеми земи и най-вече затворът. Интересно е как сега холандци ще обучават българските затворници да гледат животни и да произвеждат продукти от тяхното мляко. При положение, че преди години мандрата на острова е произвеждала голямо количество продукция и са били отглеждани стотици животни. В момента има малко крави и млякото от тях отива другаде за преработка.

Както споменах, режимът на преминаване от сушата към острова не се различава от този на граничните КПП. Понтонният мост се преминава на собствен ход. След това се качихме на буса и продължихме към вътрешността на острова. Видяхме затвора и сградите на бившата (и бъдеща) мандра. Спряхме до едно блато, където вече започнахме да си даваме сметка за птичия рай, в който сме попаднали. Продължихме към наблюдателната кула и там вече видяхме истинското богатство на острова - лебеди, пеликани, и, както споменах, още десетки видове птици.

Пътят продължи към обект 2, лагерът. Изведнъж слезнахме от рая в ада. Уж пътят е хоризонтален, но ни върна в миналото и в годините на човешки страдания и смърт на острова.

Фондация "Остров Белене": "На 27.04.2024 се навършиха 75 години от откриването на лагера "Белене", останал в историята ни като Втори Обект на концлагера "Белене".

Това е най-големия, най-секретния, най-дълго просъществувал и най-добре запазен лагер за изолация, терор и убийства на политически противници, на българските комунисти. Без съд и присъда в него са въдворени повече от 15 000 души.

В близост до мъжкия лагер е функционирал младежки трудов лагер, а на остров "Щуреца" е създаден и женски трудов лагер.

Костите на стотици български мъченици до ден днешен лежат в безименни гробове на островите "Персин", "Магареца" и "Предела".

Пазим спомена, почитаме паметта на всички невинни негови жертви и искаме да превърнем лагерните останки в българското място на памет, като с помощта на СолЕр архитекти сме създали идеен проект, който все още чака своята реализация. Поддържаме чисти и безопасни за посещения главния път, водещ към мястото на о. "Персин", оцелелите сгради за изолация и територията на лагера.

"Народ с къса историческа памет, незнаещ или непомнещ своята история е обречен да я повтаря"."

Повече за дейностите по опазването на дисонасното ни наследство можете да видите на сайта на Софийска платформа. Искате да проведете разговор с оцелял затворник от Белене? И това е възможно чрез платформата.


Втори обект на остров Белене - лагерътЗа да ни напомнят, че след смъртта има живот, птиците ни изпратиха в полет - 2 пеликана и морски орел, който направи напускането ни на острова особено тържествено: позираше ни в небето и кръжеше над нас. Интересно беше чувството на защита, което произведе в мен. Сякаш ни закриляше.
Снимките на чаплата и лебедите са на Стефка Борисова

Последната снимка е нашата хубава група в прекрасно настроение по време на плаването с лодките и първата спирка на новия остров


Следващото орнитоложко приключение в природен парк "Персина" и Белене предстои на 5 и 6 октомври. От 21 до 23 септември с нашия орнитолог Николай Веков планираме да посетим Атанасовското и Поморийското езеро. За да научавате първи за предстоящите програми, запишете се за бюлетина ни.

Всички предстоящи програми можете да намерите тук.


Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page